Predstavujeme vám šéfa flamendrovskej kuchyne Petra Petráša


event Rezervácia stola

Alebo nám zatelefonujte: 0948 797 741

Viac ako 20-ročné kulinárske skúsenosti zozbierané doma aj v zahraničí, obdivuhodný zmysel pre spájanie tradičného
s moderným, neobyčajná chuť experimentovať a vnášať do všetkého štipku gurmánskej osobitosti, priateľský prístup a tiež snaha, aby každá špecialita mala svoju dušu, ktorá pohladí chuťové poháriky Vás, našich ctených hostí, tak to je v skratke Peťo Petráš, Executive Chef reštaurácií FLAMENDER 😉   Objavovať svet chutí Po ukončení štúdií Peťo zbieral cenné skúsenosti z gastronomickej oblasti doma aj v zahraničí- v Nemecku, Rakúsku, Taliansku a mnohých ďalších krajinách. V rámci svojich potuliek po svete bližšie spoznal aj stredomorskú kuchyňu, absolvoval rôzne stáže: napríklad v susednom Rakúsku, či v Taliansku pri jazere Lago di Garda. Ako sám spomína: „Veľa som sa vtedy naučil pod vedením skúsených talianskych a rakúskych šéfkuchárov, akými sú napríklad uznávaný Erich Dam, Executive Chef pôsobiaci v Rakúskych Alpách, či nemenej známy Talian Antonio Iacovelli, Executive Chef. Zaučili ma do tajov prípravy typických talianskych jedál, špeciálnych chladených cestovín, pravého tamojšieho stejku, homárov a iných morských pokrmov. Participoval som na príprave rozmanitých spoločenských akcií, významných plesov. Mal som tiež možnosť nahliadnuť „pod pokrievku“ svetoznámej francúzskej kuchyne, do prípravy jedál, akými sú tapasi, foie gras, grilované špeciality, či unikátne francúzske šaláty.“ Keď práca baví … …tak sa to odzrkadlí aj na tanieri 😉 „Varenie pre mňa veľmi veľa znamená, neberiem ho ako prácu, skôr ako koníček. Milujem ten pocit, keď sa môžem ponoriť do víru nových chutí a objavovať kulinárske špeciality, ktoré hosťom navodia gastronomický zážitok! Pretože keď práca chutí, v každom jednom súste to cítia ;),“ prezrádza Peťo o vzťahu k svojej profesii. Vo flamendrovskej kuchyni si zakladá predovšetkým na kvalite všetkých pripravovaných jedál, poctivo odvedenej práci a prvotriednych čerstvých surovinách. Skutočný kulinársky poklad sa ukrýva v kuchyni našich starých mám Peťo je nielen experimentátor, ale aj objaviteľ 😉 V posledných rokoch začal skúmať tradičné slovenské suroviny, akými sú napríklad dávno zabudnutá kvaka a snaží sa spájať niekedy na prvý pohľad úplne odlišné chute. „Rád oprašujem staré recepty, obaľujem ich do moderného šatu – jednoducho, experimentovať, hľadať nové netradičné spojenia chutí ma baví. K príprave prvotriednych jedál nestačí mať len dobré suroviny, jedlá treba  upravovať, trendové sú inovatívne, moderné spôsoby ako sous-vide, či odležanie, minútkové údenie alebo tradičnejšie marinovanie.“ Všade dobre, doma najlepšie … Stará ľudová múdrosť nám má čo povedať aj v moderných časoch. A keď ju prenesieme do oblasti gastronómie, nestratí na svojej pravdivosti. Mnohí si myslia, že v zahraničí produkujú všetko kvalitnejšie, no nie vždy to tak musí byť.  „Pre inšpiráciu sa treba pozrieť do zahraničia, kde všetci kuchári, šéfkuchári ale aj majitelia podporujú vlastný domáci trh alebo ešte v lepšom prípade, pestujú si a chovajú vlastné produkty. Ja sám som veľkým zástancom našich poctivých slovenských produktov od lokálnych dodávateľoch, pretože na Slovensku máme výborné suroviny a z nich pripravované výrobky. Samozrejme, sú aj také, ktoré sa u nás nepestujú, takže niekedy sa zahraničným surovinám a ich nákupu nevyhneme, ale my vo FLAMENDRI preferujeme nákup lokálnych surovín od prvotriednych dodávateľov, akými sú napríklad: AGROTRADE, TOP-FARM Topoľnica, Bryndziareň a syráreň v Zvolenskej Slatine,“ prezentuje k danej téme Peťo svoj názor. Dodávateľov pre FLAMENDRE vyberal sám, precestoval Slovensko, osobne sa bol pozrieť, ako u nich prebieha chov zvierat, pestovanie plodín, výroba produktov. Na základe vlastnej skúsenosti potom nadviazal spoluprácu s tými najlepšími. Najkrajší dar je zážitok alebo Peťovo pozvanie na záver „Nie je to fráza: parfém časom vyprchá, šaty nosením stratia svoj lesk, ale skvelý zážitok nikdy nevybledne. V podobe spomienky ostáva v srdci každého z nás po celý život,“ myslí si Peťo. A na záver pripája svoje osobné pozvanie pre Vás všetkých: „Priatelia, dovoľte mi, aby som Vás aj touto cestou pozval na cestu gastronomických zážitkov! Vydajte sa spolu s nami objavovať svet chutí s výnimočným FLAMENDER Tasting- degustačným menu, ktoré Vás prevedie zákutiami našich špecialít. Alebo si k nám príďte dať pracovnú prestávku, pretože aj láska k práci ide cez žalúdok 😉 Zoberte svoju polovičku a darujte jej pôžitok plný zmyselných chutí, vyznajte jej lásku v intímnom prostredí s gastronomickým zážitkom. Odreagujte sa s kamošmi pri poháriku a urobte si chlapský večer. Jednoducho, príďte k nám, pretože pri flamendrovských špecialitách život chutí ;)“Späť na novinky