Peter PetrášExecutive Chef reštaurácií FLAMENDER

Peter pracuje v gastronómii už viac ako 20 rokov. Po ukončení štúdií zbieral cenné profesionálne skúsenosti doma aj v zahraničí pod vedením svetoznámych šéfkuchárov, akými sú napríklad Erich Dam z Rakúska, či Talian Antonio Iacovelli. Jeho kulinárske „ja“ charakterizuje najmä obdivuhodný zmysel pre spájanie tradičného s moderným, neobyčajná chuť experimentovať a vnášať do všetkého štipku gurmánskej osobitosti.

„Milujem ten pocit, keď sa môžem ponoriť do víru nových chutí a objavovať kulinárske špeciality, ktoré hosťom navodia gastronomický zážitok! Pretože, keď práca chutí, v každom jednom súste to cítia,“

hovorí na margo svojho pôsobenia pre FLAMENDRE Peter. V kuchyni si zakladá predovšetkým na kvalite všetkých pripravovaných jedál, poctivo odvedenej práci a prvotriednych čerstvých surovinách. Je veľkým zástancom tradičných slovenských produktov od lokálnych dodávateľov. Na základe vlastnej skúsenosti nadviazal vo FLAMENDRI spoluprácu s tými najlepšími. Najkrajší dar je podľa Petra zážitok a platí to aj pre tie gurmánske:

“Nie je to fráza: parfum časom vyprchá, šaty nosením stratia svoj lesk, ale skvelý zážitok nikdy nevybledne. V podobe spomienky ostáva v srdci každého z nás dlhý čas. A čo si budeme hovoriť, po dobrom jedle aj život krajšie chutí ☺“

Peter Oravec šéfkuchár reštaurácie FLAMENDER Laurinská

Peter je ukážkovým príkladom mladého, húževnatého nadšenca, ku ktorému chuť neustále sa zlepšovať, zdokonalovať svoje kulinárske „ja“ a objavovať nové spojenia chutí bezpochyby patrí. V gastronómii pracuje už niekoľko rokov, za tento čas pôsobil vo viacerých známych bratislavských reštauráciách zameraných na prípravu typických stredomorských špecialít, napríklad talianskych, či francúzskych. Nahliadol aj do tajov prípravy trendovej molekulárnej kuchyne, ako však sám priznáva:

„Najviac milujem tradičnú slovenskú kuchyňu našich starých mám. Základom prípravy chutných jedál sú poctivé čerstvé suroviny. Rád tiež experimentujem s bylinkami a klasickými koreninami, ktoré v netradičných kombináciách dodajú unikátnu chuť.“

Pri práci nie je žiadnym “diktátorom“, práve naopak, flamendrovské špeciality sú podľa jeho slov výsledkom tímovej práce a odrazom spoločného kulinárskeho experimentovania, hodín objavovania nových spojení Peťa a jeho kolegov. Jeho veľkým vzorom je spolubrat (ako si v práci hovoria) Peťo Petráš, ktorý ho, ako sám tvrdí, mnohému naučil a spolu s ním stál aj pri zrode konceptu a receptov reštaurácií FLAMENDER.

„Robiť v živote veci, ktoré vás bavia, je nesmierne dôležité. A platí to aj v profesionálnej oblasti. Ja mám to šťastie, že som si „prácu s vareškou“ zamiloval ešte v detstve a kulinárske experimentovanie jednoducho milujem. Neriadim sa žiadnymi umelými životnými mottami, tie človeka len domotajú☺. Ani v kuchyni neznesiem žiadne umelé prísady. Žijem si svoje gastronomické sny a zároveň neustále snívam o nových, ktoré potom naberajú reálne kontúry v mojich špecialitách. Keď hosťom u nás chutí, pochvália našu prácu, vracajú sa k nám, čo by mohlo byť pre mňa krajšou odmenou ako ich spokojnosť? ;)“